Bok: Rainbow Valley (Anne of Green Gables 7) – L.M. Montgomery

Rainbow Valley (Anne of Green Gables, #7)

 Nok en gang hopper historien ett stykke fremover. Her er det også lagt inn en bok til senere,  men jeg har valgt å lese dem som de originalt kom ut. Også litt fordi jeg har hatt  vanskeligheter med å finne de to siste bøkene som lydbok.

 I denne boken følger vi ikke Anne, men barna i nabohuset. Anne har fått mange barn selv og  disse er mye mer aktuell i bøkene enn det Anne selv er.

 Det flytter inn en ny prest i nabohuset til Anne. Han har med seg barna sine og en eldre tante  han tar vare på. Selv er han drømmete og har problemer med å se virkeligheten foran seg.  Det er opp til tanten å ta seg av barna, men hun er så gammel at hun sliter. Hun vil ikke  innrømme dette selv, så barna blir for det meste overlatt til seg selv. Tanten synes det er  viktigere å mate katten enn barna.

 De finner en dag en jente sovende på en forlatt låve. De tar henne med seg hjem og selv  denne jenta er overasket over hvor dårlig oppdratt de er, og hvordan ting ser ut i huset. Det  tar lang tid før noen voksne finner ut om jenta som har flyttet inn og starten av boka tar for seg hennes skjebne.

De voksne i bygda er bekymret for barna, men er redde for å gripe inn. Det er jo presten sine barn og de kan ikke virke kritiske til han? Selv innser barna sakte men sikkert at alle problemene de roter seg borti gir faren deres et dårlig rykte og de prøver å oppdra hverandre. Men det virker som at samme hva de prøver på så går det feil.

Selv om dette på mange måter er en humoristisk dramafortelling om barn som kommer i de mest utrolige situasjoner, er det en sort underhengene tråd i historien som klart viser at forfatteren hadde andre ting å tenke på. De første gangene trådene om første verdenskrig dukket opp reagerte jeg ikke, men etter hvert ble det en litt påtrengende kvalmende følelse. Det er bare en setning her og en bok der, men du lurer på hva den har i historien å gjøre. Krigen har ikke kommet i tidsperspektivet boken handler om. Boka er også mye tyngre enn de andre bøkene hun har skrevet. Det er innimellom hardt å tygge seg igjennom historien. Kjedelig.

Men slutten på boka rystet meg så mye. Det er klart hva neste bok skal handle om. Krigen kommer, og vi alle skal gå inn i den, mange skal dø. Ikke helt den avslutningen man er vant til i disse lyse og koselige bøkene. Jeg kommer ikke til å fortsette med siste bok.

Leave a Reply