bok: night (The Night Trilogy 1) – Elie Wiesel

Night

I sammenligning til mange andre bøker er denne liten. Du kan få inntrykket om en kort og liten bok om et tema vi har hørt mye om og ikke liker, men når boka er over er du ganske glad for at den ikke er lengre. Nå som jeg skulle skrive om den så jeg at det var første bok i en serie og jeg tenkte bare nei takk, dette klarer jeg ikke mer av. Og det er ikke fordi boka er dårlig, derimot det stikk motsatte, en bok som vrir følelsene inni deg til du egentlig kunne ønske at du ikke hadde lest den, for det er jo sant. Det er lettere å lese om jødene under 2. verdenskrig når det ikke er skrevet av han det handler om.

Siden han skriver boken om sin tid i konsentrasjonsleir, er det klart at han overlevde, men det er en mager trøst. Ingen burde gå igjennom slike ting.

Boken er skrevet av Elie Wiesel og starter når han er 16 år gammel og krigen kommer og banker på døren deres for fult. Vi følger han fra de små forandringene i samfunnet rundt han, til isolasjon av jødene og tilslutt konsentrasjonsleirene. Da han ble slippet fri av amerikanske soldater våren 45 var han 16 år gammel.

Historiene om denne tiden er viktige og burde ikke gjemmes bort fordi de er tunge å lese, men man burde lese dem i små doser av gangen. Night er akkurat passe stor.  

Leave a Reply