bok: Little Dorrit – Charles Dickens

Boken er delt inn i to deler/bøker. Fattig og rik.

del 1 – fattig

I den første delen møter vi Arthur Clennam som akkurat har kommet hjem fra kina etter å ha jobbet der i mange år. Når faren hans død ga han opp sin del av bedriften og reiste hjem. Man kan trygt si at det ikke var en varm velkomst han fikk hos moren sin.

Arthur blir fasinert av kvinnen som syr for moren og prøver å finne ut mer om henne. Han finner fort ut at faren sitter i gjeldsfengsel og at Little Dorrit var født der inne. Nå prøver han alt han kan for å finne en måte å hjelpe henne og familien. Samtidig er det egne tråder fra livet han forlot for 20 år siden, bekjente fra turen hjem og karantene tiden og livet videre som må ordnes i.

Del 2 ? rik

Familien til Little Dorrit er ikke fattige lengre og nå starter de et liv som for det meste går ut på å benekte deres tidligere situasjon for seg selv. Little Dorrit sliter med tilpasningen og familien er ikke sene med å påvise hvor mye hun skammer dem med sin omtanke og snillhet. De reiser rundt i europeiske storbyer og krysser vei med mange fra tidligere i historien.

Samtidig hjemme kaster alle seg på en stor bølge av sikker investeringer. Pengene vokser og vokser og alt ser lovende ut. Vi lærer mer om Clennam familien og deres hemmeligheter også.

Mine tanker:

På mange måter fasinerte historien veldig og jeg hang med igjennom hele boka. Jeg slet litt mens de holdt på inne i Clennam familien sitt hus. Alle «drømmene» føltes mest forvirrende og ikke som en del av historien, selv om det helt klart var det. Jeg var alltid så skuffet når vi kom over til de delene.

Først kunne jeg ikke forstå behovet for å dra så veldig mange folk inn i historien, det blir vanskelig å holde kontroll på hvem som er hvem når det blir for mange. Men alle har en rolle og spille senere og derfor må introduseres.

Spenningen om de endte opp sammen var aldri der, men jeg lurte veldig på hvordan boka skulle komme dit.

En god bok kan på mange måter dømmes etter hva den gjør med følelsene dine, og jeg virkelig hatet Little Dorrit sin familie.

Selvfølgelig var det en del holdninger som også irriterte meg, men da var det bare å minne seg selv over når den var satt i tid.

Gleder meg til å lese flere av bøkene hans

Little Dorrit
bilde fra goodreads

Leave a Reply