Farmen vs anno en sammenligning

I en eller annen nettavis sto det en artikkel om hvor veldig like disse seriene er. Jeg leste ikke artikkelen men fikk med en gang en lang liste av forskjeller i hodet. Dette er noe som har ligget i bakhodet mitt å surret de siste dagene, så for å bli kvitt det, skriver jeg det.

Det finnes helt klart likheter i mellom programmene. De sender folk tilbake i tid, de må konkurrere om å bli, de får ukentlige oppgaver og menn og kvinner blir stilt litt mot hverandre. Men mye av dette er standard Realty.  Farmen kan da ikke ha rett til alle historiske versjoner fordi de var først.

Forskjellene i de forskjellige delene er kanskje små, men de er der og skaper et helt annet program. Da det i farmen blir valgt en leder i første episode og den som må gå hjem velger neste igjennom serien, var det ingen leder i anno første uke. Den som skal være lederen for gruppen må fortjene det ved å gjøre best på en oppgave. Lagene får selv velge hvem som skal prøve seg på oppgavene og det er den som vinner som må velge første utfordrer og så blir leder for neste uke. I farmen er det lederen som velger den uka den leder.

En annen forskjell på utvelgelsen er andre utfordrer. I farmen er det den første utfordreren som velger den andre. I anno blir den andre valgt ut av en konkurranse alle på det tapende laget må delta i. på denne måten blir det vanskeligere med hemmelige allianser, siden alle på det tapende laget risikerer å måtte gå ut.  

Konkurransen hele laget i anno må igjennom er forskjellig fra gang til gang, men duellen til slutt er fekting. I farmen kan andre kjempe velge konkurranse etter sin styrke og derfor få en fordel.

Ukes oppgavene er også veldig like, men også veldig forskjellige. Da begge programmene har en oppgave fra den tiden for gruppa å løse, er poenget med oppgavene og resultater og konsekvenser helt forskjellige. I farmen får lederen en kniv som teller som poeng i finalen hvis gruppen klarer oppgaven, noe som gjør det til en mye større fordel for lederen å vinne og de andre til å sabotere. De får også penger til å kjøpe mat for om de klarer oppgaven, noe det er konstant mangel på der.
I anno er det to ukes oppgaver. Det ene er svenneprøven hvor en fra hvert lag får prøve seg på et fag. Den som gjør det best har sikret laget sitt og skal lede gruppen i den andre ukesoppgaven uken etterpå. Den andre ukesoppgaven er en vanskeligere versjon av det de to konkurrerende hadde uken før. Det er også litt drift av område inkludert, men hovedsakelig er det mester oppgaven. Om denne ukesoppgaven blir løst får alle et godt måltid og lederen får flytte inn i en litt bedre bolig. Det lønner seg derfor for alle at de klarer oppgavene.

De to største forskjellene er mat og historie. På anno har de mye mat, selv om det kanskje ikke er verdens beste. De vil ikke sulte som på farmen.
farmen har somregel en historie rundt oppholdet, mens på anno får vi vite historien om forfedrene til deltakerne.

Jeg skal ikke si det ene er bedre enn det andre, for det kommer helt ann på hva slags underholdning du liker. Farmen er genial på det de kaller spillet og historiene som skjer rundt dem kan være spennende og dramatisk. På anno er det roligere, mer detaljer på oppgavene og mer personlig. Men det er store forskjeller og om man skal kalle disse to programmene like, kan man vel kalle all Realty for det. 

Leave a Reply