Bok: Little women/ good wives – Louisa May Alcott

En eller to bøker (etter som hvor I verden du er) som følger fire søstre I møte med verden og forventningene til å være voksen. I den første delen av boka følger vi de igjennom et år når de er tenåringer.  Alle har forskjellige personligheter og forskjellige drømmer, men familiebåndet er sterkt og holder dem sammen. De bor i en middelklasse verden, mens faren er ute i krigen. Hjemme venter de fire søsknene, mor og hushjelpen samtidig som de møter daglige utfordringer, ekte fattigdom og rike folk.

Selv om jentene ser på seg selv som fattig forstår du fort at de er langt fra så dårlig stilt som de tror. De bor i en middelklasse bolig med en tjeneste pike og selv om de ikke kan få alle de pene tingene de ønsker seg, mangler de ikke noe. Perspektivet deres kommer nok fra at de bor i et område med mange rike. Naboen deres er en snill gammel mann med et barnebarn som søstrene «adopterer» inn i familien sin.

Hovedpersonen er guttejenta Jo. Hun liker ikke å måtte passe på klær og sitte og sy, men vil heller løpe rundt å prate med guttene. Når faren forlot dem for krigen ble hun «mannen» i huset. De to eldste jentene jobber mens de to yngste blir lært opp hjemme. Yngste gikk på skole, men sluttet etter at læreren slo henne.

Den første boken, eller første delen av boken er fullstendig fantastisk. Du forelsker deg helt i karakterene om føler med dem mens de prøver å jobbe med «feilene» sine.

Bok/ del 2 good wives starter opp tre år etter at den forrige sluttet.  Der den første handlet om jentene og deres jobb med å møte en verden som forventet mye av dem. Handler denne mest om hvordan jentene finner mennene sine og hvordan dette går. Hovedpersonen er fortsatt Jo, men vi hopper litt rundt med hvem vi følger. Det er ingen store overraskelser i bøkene og de gir et fint innblikk i hvordan livet var i usa for middelklassen den gang.

Jeg likte ikke bok/ del 2 like mye som den første, men fortsatt en nydelig fortelling om kjærlighet, tro og familie.

anbefales

Leave a Reply