ME ? en farlig diagnose

I går leste jeg en ny artikkel om ME og hva ME ikke var. Og enda en gang ble jeg sittende igjen litt kvalm, irritert og lei meg.

ME er det jeg kaller en ikke diagnose, en diagnose som kan være like skummel som betryggende.

Det første man må vite om denne diagnosen er hva den egentlig er. Det er helsevesenet som sier at vi ser at du er dårlig men vi aner ikke hva som feiler deg. Du er sliten og siden vi ikke kan finne noe feil kaller vi det en ting slik at vi kan konsentrere oss om de andre.

Etter som flere og flere får ME diagnosen har forskningen økt, men selv om det er interesse for problemstillingen er personene glemt.

Siden ME er en samle diagnose hvor man kaster inn alle de som ikke passer inn i systemet, vil svar fra tester og prosjekter aldri kunne gi et korrekt svar for gruppen. For det kan være 1000 via av forskjellige grunner til utmattelsen og forskerne leter etter ett svar.

Havner man inn i ME puljen står man svak når det kommer til hjelp for andre lidelser. Siden en av de første tegnene på alvorlig sykdom er nedsatt allmenntilstand, men ikke alle vises på tester med en gang, kan man lett falle igjennom systemet med sykdommen. Og du hører sjeldent historiene der legene var sikre på at det bare var ME og det viste seg å være noe annet.

Den eneste måten å kunne få diagnosen ME er at alle kjente grunner til utmattelse er utelukket. Så hvor grundig du blir sjekket ut uten funn har mye å si. Jeg vet ikke sikkert, men regner med at det er vanligere å ta noen enkle tester og om disse ikke viser noe over tid så legger legene det vekk som ME. For å faktisk utrede noen for alle mulige sykdommer og lidelser som fører med seg utmattelse er nesten umulig.

Har du forresten en grunn til å være utmattet kaller de det Fatigue istedenfor ME, selv om det på mange måter er akkurat det samme. Så om du har diagnosen ME og det dukker opp en grunn har du plutselig ikke denne diagnosen lengre og er derfor ikke en del av forskningsgruppen.

Det er på tide at vi slutter å samle ukjente ting i en pulje og prøve å løse dem på samme måte og ser på og hjelper hver og en pasient. Noen vil ha en sykdom, noen er plaget av autoimune sykdommer og noen lider av psykiske problemer. Det er ikke en løsning som skal til, men at man hører på alle og enhver.

 

Selv har jeg ikke disgnosen ME, men Fatigue. Da jeg ble henvist til utredning for ME lo spesialisten bare av meg (eller kanskje mer av legen som henviste meg) og forklarte dette diagnosesystemet nøye for meg. Siden jeg har flere kjente sykdommer kan jeg ikke ha ME, for ME er ikke en sykdom, det er et spørsmåltegn.

This Post Has 2 Comments

  1. kchan

    Setter pris på at du skriver om ME. Jeg har samme tanker som deg rundt det. Skal selv starte utredning til høsten, men pga jeg har noen “grunner” til å være utslitt så tror jeg ikke at jeg får diagnosen. Kom inn på denne bloggen fordi det ble strømbrudd i blokka mi! Har vart i ca 30 min allerede.

  2. jiiji

    kchan: lykke til med utredningen, samme hva slags svar du håper på. en diagnose kan hjelpe mye i forhold til rettigheter, men også sette stopper for videre søk.
    er det noe jeg hater så er det strømstans midt på natten. vil ikke tenke på det en gang. håper den er tilbake hos deg nå.

Leave a Reply