bok: Unwind ( unwind 1) – Neal Shusterman

Den andre borgerkrigen I USA ble kjempet over retten til liv. De to sidene kjempet for og imot retten til abort. For å løse denne konflikten ble loven om unwinding vedtatt. Fra et barn er unnfanget og til det er 13 år er det ikke lov å røre det, men om foreldrene skulle angre mens barnet var i mellom 13 og 18 år kunne det bli sendt til resirkulering hvor alle bitene av barna ble høstet inn og delt til andre som trengte dem. På denne måten ville mennesket bli holdt i live hele tiden.

Connor er en 16 år gammel gutt som har utagerende oppførsel, han blir likevel sjokkert når han ved en tilfeldighet har funnet ut at foreldrene hans har skrevet under på papirene om unwinding. Han planlegger flukten med kjæresten sin, men hun trekker seg. Helt alene i en verden som er trent på å jakte på ungdommer som han må han klare seg. Han klarer å få skyss i en lastebil og sovner, men våkner opp til at han er funnet og lastebilsjåføren blir arrestert. Når det eneste foran deg er døden, er det lett å finne gode grunner til å sloss videre. Han løper ut i motorveien og river en gutt ut av bilen som må bråbremse for å ikke kjøre han ned, han bruker gutten som skjold, men innser etter hvert at han vil redde han og tar han med seg.

Lev er en 13 år gammel tithe. En unge som er oppdratt til å bli ofret til det felles gode når han blir 13 år. Hele livet sitt har han vist at han var spesiell og han ser på det som sin plikt og en ære å skulle tjene gud på denne måten. Alt forandrer seg ganske fort når han på vei til innhøstnings leiren blir dratt ut av bilen av en gal tenåring og brukt som skjold. Han klarer å rømme fra kidnapperen, men når han løper mot presten sin blir han bedt om å løpe. Han velger å tro at presten ber han løpe fortere mot seg, men blir skutt av en bedøvelse pil og blir bevisstløs. Senere våkner han bunnet fast til et tre inne i skogen, to tenåringer passer på han. Han leker som han er på deres side mens han leter etter den perfekte muligheten til å rømme igjen.

Risa er 15 år og bor på et barnehjem. Hun er en pianospiller, men under den viktigste opptreden i livet hennes gjorde hun noen feil og har derfor blitt sendt til unwinding fordi barnehjemmet ikke har råd til å satse på henne lengre. Bussen som skal kjøre henne til innhøstingleiren havner i en ulykke på motorveien da en tenåringsgutt løper rett ut i veien. Hun ser at dette er den eneste muligheten hun har til å slippe unna og løper inn i skogen. Rett etter henne kommer gutten som løp ut i veien bærende på en bevistløs gutt. De innser at de må jobbe sammen for å komme seg unna.

Nå starter flukten for fult og de må finne noen voksne som er villig til å hjelpe, men det er andre på flukt også og få av disse er det du vil kalle englebarn.

Unwind (Unwind, #1)

Leave a Reply