bok: The Death Cure (The Maze Runner #3) – James Dashner

(Spoilers)

Etter en siste test rømmer Thomas fra WICKED og møter verden. Den er ikke lett å forholde seg til og hva er egentlig riktig og galt i en verden der alle holder på å dø?

Etter å ha blitt ferdig med bok to og kommet frem til at det var det mest idiotiske og kvinne nedlatende jeg hadde lest på lenge, tok jeg meg en lang pause og leste en annen bok før jeg turte å starte på nummer 3 og finne ut av om jeg hadde rett.

Allerede tidlig i bok 2 syntes jeg mangelen på jentene i den andre gruppen tydet på forskjellsbehandling, og det viste seg mot slutten at jeg hadde rett. Da guttene måtte tåle ekstreme utfordringer fra mennesker og naturen, gikk jentene igjennom tunneler. Den eneste oppgaven de hadde var å drepe Thomas noe de antageligvis ikke måtte gjøre uansett. Mens guttene ble kastet ut i verden med ingenting fikk jentene våpen, mat og drikke. Deres historie om at de kom ut raskere av labyrinten og med flere overlevende får meg bare til å tro at de ikke hadde det like tøft. Ikke fordi jeg ikke tror at jentene ikke var sterke nok til å klare det, men jeg tror ikke forfatteren trodde det.

Irritasjonen over hva som er poenget med alt de utsettes for, og hvor umulig det er blir så åpenbart for meg som kvinne. Du merker at det er en mann som har skrevet historien siden han tydeligvis tror at det er bare igjennom tortur og skrekk at man kan kartlegge alle mennesker sine følelser og tanker. Bare glem de mange positive og sosiale, erotiske, koselige og trøstende tingene. Det er ikke det at det er så viktig å ha med alt dette i en bok om verdens undergang, men om du først skal kartlegge alle følelser og tanker ?.

Men nå prøvde man seg på en avslutning som kunne virke god, WICKED ville virkelig redde menneskene og derfor tok livet av noen hundre til (ok de viste kanskje ikke at området deres skulle eksplodere) for å isolere dem slik at resten av menneskene kunne dø ut og de fortsette videre. Men med bare litt over 200 overlevende er de langt under grensen for å lykkes. Men ser man bort i fra slike fakta, så?

Den er grei om man kan se i bort i fra fakta, fornuft, logikk og system. Bok 3 var kjedelig og var bare en lang avslutning på bok to.

 7864437

Leave a Reply