bok: The Maze Runner – James Dashner

Egentlig liker jeg best å lese bøkene før jeg ser filmene, men denne gangen fikk jeg ikke engang 24 t forvarsel på filmen, og forsto at det ikke var mulig å komme igjennom boka. Egentlig er jeg ganske glad for det for mamma har et poeng når hun sier jeg aldri blir fornøyd med filmatiseringene. Det var mange irriterende og idiotiske ting i filmen som jeg heldigvis så at ikke var med i boka. Eller de var med, men bare som en del av noe større og derfor ga mening.

Boka handler om Thomas som våkner opp i en heissjakt mens heisen går oppover. Den fortsetter i ca 30 minutter før den stopper opp og en haug med fremmede gutter står over han. De er ikke overasket over at han ikke har en anelse om hvem han er, alle dukker opp der med hukommelsen fjernet. Som han sier selv han kan huske hva en kino er eller restaurant, men aner ikke hvordan han lærte det eller om han noen gang har vært der.

Han har kommet til en liten verden i midten av en gigantisk labyrint. Her er det strenge regler som guttene har kommet opp med selv, og om du ser bort ifra de forferdelige monstrene som kommer ut om natten i labyrinten er livet der ganske greit. De har egen åker og husdyr, andre ting de trenger kommer opp med heisen han kom i hver uke. En gang i måneden kommer det en ny gutt.

Det er en veldig stor overraskelse når det dagen etter dukker opp en person til, denne gangen en jente i koma som har med seg en lapp hvor det står at hun er den siste til å noen gang bli sendt opp. Mens hun ligger i koma klarer Thomas å bryte den viktigste regelen av de alle. Når lederen av løperne som utforsker labyrinten og lederen for området ikke klarer å komme tilbake innen dørene på labyrinten låses for natta, løper han inn for å hjelpe dem.

Thomas og jenta sin ankomst har forandret alt i den lille bosetningen og det blir snart klart at de må finne veien ut av labyrinten straks, eller dø der inne.

 

Boka kan til tider være ganske brutal og minner litt om hungergames serien på mange måter. Her husker ikke guttene noe før de kommer inn i labyrinten, men de blir observert av små kameraer mens de sakte men sikkert dør en og en. Selv synes jeg den var underholdende nok, mye bedre en filmen. Men ikke en bok jeg kommer til å lese flere ganger.

 6186357

 

Leave a Reply