redd humla

en av de første tegnene på vår for meg er når humla sniker seg inn på verandaen min eller flyr ved siden av meg mens jeg går å ser på blomstene som prøver å komme frem.  mest av alt har jeg lyst til å fange en å gi den en stor klem, men jeg vet dette er en dårlig ide og gjør det aldri. for meg er humler flyvende små kosebamser man kan sette seg ned i en blomstereng og følge med på. mange frykter humla fordi den lager lignende lyd som veps og har de samme fargene, men i motsetning til vepsen eksisterer ikke humla aggressiv. du kan trygt ha en humle spasere på kroppen din når du soler deg og surre rundt deg, om du holder deg rolig bryr den seg ikke om deg. 
den vil heller ikke gå til angrep om du kolliderer med den ute i naturen, men den kan stikke om du fanger den, tråkker på den eller truer bolet deres. den vil ikke som vepsen følge etter deg, stakk den deg ikke når den traff deg ( noe den antageligvis ikke gjorde fordi det gikk så fort) vil den ikke snu å komme tilbake.

humlene er som regel sosiale og bor i små bol. der er det dronningen som har overvintret og etterhvert får hun unger som utvikler seg til arbeidere (kvinner) , nye dronninger (kvinner) eller droner (menn). dronene kan ikke stikke da de ikke har brodd. de bor bare i bolet et år av gangen og de nye dronningene finner seg nye hjem neste vår.

det som er trist er at denne søte lille tingen holder på å dø ut. forurensning, landbruk og skogbruk er alle ting som ødelegger hjemmene deres eller gjør dem sterile. vi trenger insektene våre for å holde liv i plantene rundt oss, de er en viktig del av naturen. og selv om vi burde ta vare på alle og ikke bare de “snille”, er det greit å bli minnet på at bare fordi de summer er de ikke farlige å ha rundt seg. det er så enkelt å hjelpe humlene. plant en blomst de liker eller sett opp et lite bol et sted hvor de kan føle seg trygge. ikke jag dem ut av hagen din, men inviter dem inn.

her er eksempler på planter humlene liker godt ( utdrag fra moseplassen.com) :

Stauder og løkblomster:

 • Snøklokke. Små hvite blomster, lav løk. Bilde.
 • Vinterblom. Gule blomster. Lav staude, knoll. H5.
 • Julerose. (Helleborus niger) Hvite blomster og vintergrønne blader, 30 cm høy. H5. Bilde.
 • Krokus. Hvite, gule, rosa, lilla, blå blomster. Lav, løk. Bilde.
 • Perleblomst. Blå, lilla eller hvite blomster. Lav, løk. Bilde (til venstre).
 • Vårlyng. Hvit, rosa og lilla blomster, vintergrønn. Lav busk, 20-30 cm høy. H5
 • Vårvortemelk. Gule blomster, staude 30-50 cm høy. H7
 • Bekkeblom. Gule blomster mest vanlig, finnes og i hvit. Vokser vilt. Staude, 15-50 cm. H6

Busker og trær:

 • Blodrips. Busk 1,5-3 meter. Røde (rosa) blomster og blå frukter.  H3. Bilde.
 • Vårkornell. Busk 3-5 meter høy (i Norge). Små gule blomster på bar kvist.  H4.
 • Prydkirsebær. Tre. Lyserosa eller hvite blomster. Herdighet varierer på trær, men det finnes vel sorter opp til H4. Bilde
 • Prydeple. Tre. Hvite blomster.
 • Frukttrær: Plomme, kirsebær, eple.  Bilde.
 • Selje. Tre, vokser vilt og er vel ikke egentlig en prydplante, men har du plass så ta gjerne vare på selja, blomstene dens er regnet som humlens viktigste matfat på våren.
 • Spisslønn. (Vanlig lønn). Ikke noe du velger å plante i en liten villahage, de blir enorme. Men har du allerede en lønn i hagen så prøv å spare den. Den har  verdi for dyrelivet, både med pollen til insektene og som matkilde for fugl og ekorn. Bilde.

Det finnes mange busker og blomster utover året humlene vil sette stor pris på, ta en titt på http://moseplassen.com/tag/humleplanter/ for flere ideer. 

dette innlegget er en del av moseplassen sin humlestafett, her oppfordrer de folk om å blogge om humla og gir ut premier til tilfeldige bloggere. premien er selvfølgelig frø til blomster humlen liker godt. jeg utfordrer alle lesere som har en egen blogg om å hjelpe til med å gjøre folk oppmerksomme på dette lille insektet vi kan risikere å miste. og om dere virkelig ikke liker humler er jeg sikker på at det finnes mange andre insekter og krypdyr der ute som trenger en stemme, som trenger å bli sett å tatt vare på. men for meg vil humlen alltid være en favoritt.

 

 

This Post Has 2 Comments

 1. Hei 🙂
  Så fint at du engsjerer deg for humla! Flott innlegg, jeg må si at jeg også har lyst til å kose på de, og jeg _har_ faktisk klappet på en humle engang, greide ikke dy meg 😉

Leave a Reply