bok: wintersmith (discworld 35) – Terry Pratchett

Wintersmith.JPG

 Tiffany Aching bok 3

Tiffany er hjemme igjen etter sin første runde med opplæring. Hun har allerede klart å gjøre noe med holdningen til hekser i bygda si. De er fortsatt skeptiske til hekser, men hvordan kan de være skeptisk til jenta de har kjent siden hun ble født. Boken starter en stund frem i tid, Tiffany må hjelpe bøndene å redde sauene fra den tunge snøen og selv om hun er sliten stiller hun opp.

Vi hopper så tilbake i tid til rett før hun forlater hjemmet sitt på høsten for andre runde med opplæring i fjellet. Denne gangen skal hun bo og få opplæring av miss treason, en heks med så skummelt rykte at de fleste jentene flykter derfra innen de første 48 timene. Tidlig i oppholdet skal de være vitner til den mørke dansen for sesongene, men tiffany blir påvirket av rytmene og kaster seg selv inn i dansen. Hun danser nå med vinteren og hun har blandet seg inn i historien om vinteren og sommeren. Vinteren tror hun er sommeren og forelsker seg i henne, han gjør alt han kan for å vinne henne, ting som bare vinteren kan, som å lage snøfnugg og isfjell formet som henne.

Samtidig som hun lærer om vinteren sin interesse for henne, tar hun del av det daglige hekse arbeidet i området hun nå bor i. Hun lærer seg mye om løgner og bruk av effekter for å overbevise folk om kreftene deres. Men ting forandrer seg fort da miss treason forteller henne at hun skal dø om to dager. Hun reiser rundt i bygda for å ordne ting og det blir holdt en begravelse før heksa er død. En av de store samtalene i begravelsen er hvem som skal ta over hytta hennes. Tiffany blir oppgitt over at annagramma som er den eldste får den, hun synes synd på annagramma som absolutt ikke er forberedt på hva å være en heks egentlig går ut på, her får hun helt rett.

Jo lengre vinteren jakter på henne, jo mer krefter fra sommeren får hun. Hun kan ikke lengre gå med bare føtter på tregulv fordi plankene starter å vokse. Og rett etter at solen snur får hun hornet med alt i. Det positive med dette hornet er at ingen i området behøver å sulte denne lange og kalde vinteren, men det er litt oppstart problemer og de ender opp med høner nok til hele bygda.

Men når våren skal komme, er vinteren enda sterk og den forfølger Tiffany. Hun reiser hjem hvor hun er sterkest og her under forsøket på å redde sauene blir hun stjelt av vinterkongen. Det er bygd et nydelig palass til henne, men hun har ingen planer om å bli her og la verden bli liggende under is og snø

Nac Mac feegel folket er også opptatt med sitt eget prosjekt som heksene har gitt dem. De må finne og trene opp en helt som kan gå inn i under riket og hente den ekte sommeren.

Enda en bok om en ung heks og hennes venner, de slåssglade blå mennene som kaller seg the wee free men. Det var hele tiden geniale sitater jeg hadde lyst å skrive fra denne boka. Jeg koste meg og stolte på at alt ville gå bra til slutt.

Leave a Reply