bok: The Satanic Verses – Salman Rushdie

The first edition

Min første tanke da jeg startet på denne boka var, hva handler den egentlig om. Jeg syntes den hoppet så veldig men forsto etter hvert at det var så enkelt som at den handlet om disse to indiske skuespillerne, hovedsakelig. Boka starter med noen menn som faller mot jorda, de har forskjellige tanker rundt dette og du lurer litt på hva de egentlig er. Senere finner du ut at de er vanlige mennesker som har vært om bord i et kapret fly som har blitt sprengt i filler i lufta.

Kun to overlever kapringen og deres overlevelse er teoretisk sett umulig, det må ha vært en høyere makt inn i bilde, men hvilken høyere eller lavere makt får vi aldri vite. De havner i sjøen, blir gjort om til havmenn og svømmer til land, her blir de splittet opp mens den ene virker som en djevel og den andre som en engel.

Mens den ene mannen sliter med utseende som en geit/ djevel må den andre slite med drømmer hvor han er engelen Gabriel.

Vi følger engelen igjennom flere historier, den ene er satt tilbake i tid og handler om en ung mann som bor i en by av sand. Denne byen er kjent for alle gudene sine, men han prøver å overbevise verden om at det bare finnes en gud. Han blir satt på prøve og feiler den første prøven, han reiser så ut i ørkenen med de som følger han og bygger seg opp før han kommer tilbake og tar over byen. Islam er nå skapt.

I en annen historie følger vi en ung kvinne som mener hun er gift med Gabriel. I en liten landsby som venter på helgenen sin, dukker den foreldreløse jenta opp en dag dekket av sommerfugler. Hun sier Gabriel har valgt henne og at hele landsbyen skal legge ut på pilegrimsreise til mekka. Det er ikke lov å bruke fly eller biler, de skal gå. Når de kommer til havet vil havet dele seg for dem. Mannen som leder landsbyen er sterkt imot dette, men ser ikke noe annet valg enn å henge på da den syke kona hans følger sommerfugl jenta.

Begge de overlevende møter også konflikter i England, her er det rasekrangel, ungdomsoppgjør, utro koner og sjalusi. Begge sider kan vise ondskap og begge sider kan vise godhet. En av tingene som går igjen i boka er 2 spørsmål, disse er geniale og jeg tenker ofte på dem.

1.       Hva slags ide har du? Når du møter motstand vil du gå med på kompromiss?

2.       hva gjør du nå du har vunnet?

Jeg vet nå mer om islam sin historie enn jeg noen gang gjorde før, jeg må innrømme at jeg slo opp ting underveis for å sikre meg at jeg forsto hva som skjedde. Selvfølgelig er ikke tingene i boka nødvendigvis riktige, men de er basert på fakta som man kan følge på siden.

Leave a Reply