bok: on a pale horse – Piers Anthony

Man skal ikke dømme boka på omslaget, og skal være veldig forsiktig med å gjøre det med en annen sin beskrivelse. Kan man forelske seg i døden?
Nå er kanskje forelsket et sterkt ord, men hadde en slik død hvert tilgjengelig ville jeg kunne ha vurdert han.

Zane synes ikke så veldig om livet sitt. Han sliter med dårlig samvittighet etter å ha tatt livet av moren sin som tenåring, han ser ikke hvordan det kunne ha hvert riktig selv om moren var døende, holdt kunstig i live og ba om hjelp til å dø. Alle pengene om mye mer hadde gått til å holde moren i live og han prøvde å gamble med forsikringsutbetalingen for å få nok til å betale regningene. Han er inne i butikken til en magiker som frister han med flere magiske steiner. Døds steinen som viser at han skal dø straks, men om han kjøper steinen kan den guide han til å overleve. Kjærlighet steinen som forteller han at den perfekte kvinne er i hans nære fremtid. Dessverre har han ikke råd til noen av dem, men da mannen i butikken tilbyr han å kjøpe en formue stein, en stein som vil finne penger mot å få hans store kjærlighet, tror han at han gjør et kupp. Depresjonen som slår han når han innser hva han har gitt bort og at han ble svindlet da steinen ikke fant noe annet enn små veksel folk har mistet tenker han på å ta livet sitt. I det han skal trykke på triggeren på pistolen kommer døden inn i leiligheten hans og han ombestemmer seg, men handlingen er så godt i gang at han ikke klarer å stoppe triggeren fra å gå av, men han klarer å snu på pistolen og ved et uhell dreper han døden. Den som dreper døden, får jobben om å være døden videre. Hans kjedelige liv forandrer seg drastisk mens han prøver å lære seg hvordan den nye jobben hans virker, prøver å unngå djevelens spill og møter trollmanns datteren Luna. Han viser seg å være den døden verden trenger, om han kan redder han klientene sine, om de er redd eller noen rundt dem er redd tar han seg tid til å prate med dem og for all del ikke glem at han svarer på brevene menneskene skriver til han.

Historien er satt til en fremtid hvor magi og vitenskap er like godkjent og åpent, selv om jeg må innrømme at det var forfatteren sin fremtid på 80 tallet og du innser fort at den ikke kan bli virkelig siden vi har gått langt forbi teknisk og har lite åpent magi. Men det er fordelen med bøker ,man setter det i sin egen verden. Dette er første bok i en serie som tar for seg de forskjellige udødelige som hjelper verden med å fungere som den skal. Zane levde ikke så godt som menneske, men får virkelig vist sine positive sider som døden. Det er mye balanse mellom godt og vondt i denne boka og du må ikke se bort i fra at du begynner å filosofere litt rundt temaet. Jeg absolutt elsket boka og anbefaler den på det sterkeste.

 

On A Pale Horse cover by Piers Anthony.jpg

#bøker #litratur #bokanbefalling #piersanthony #døden #fantasy #magi

Leave a Reply