bok: under the dome – Stephen King

Under the Dome Final.jpg

Det har egentlig hvert Ganske godt for hodet mitt å komme meg ut av serie verdenen og inn I en ordentlig bok, men ikke tro at dette stopper meg fra å starte på en ny Fantasy serie. Denne boken er lang og er delt inn i deler, som igjen er delt inn i deler, så jeg ble litt surrete i hode ved å prøve å følge med på hvor jeg var, så valgte å ignorere det og da gikk ting mye bedre. ( jeg hørte på lydbok, hadde nok hvert lettere å få med seg hvor i boka man egentlig var om man leste den) ganske tidlig tenkte jeg på beskrivelsen mange har gitt tv serien game ofthrones, du vet ikke hvem du skal heie på for så fort du har valgt deg en favoritt dør den. Den beskrivelsen passer veldig godt om denne boka også, om du ikke liker dødsfall er ikke denne boka for deg.

En helt vanlig lørdag, en dame lærer seg å fly og en mann holder på å flykte fra byen han bor i etter komplikasjoner med sønnen til en av lederne. En kvinne jobber i blomsterbedet i hagen og en bonde pløyer åkeren sin. Plutselig blir mannen vitne til et dyr som bare deler seg i to, flyet over han kolliderer med løse luften, kvinnen i blomsterbedet får kuttet av den ene hånden sin og bonden kolliderer med luft på åkeren sin. Dette er noen av uhellene som oppstår når noe som ligner på en glasskuppel, plutselig blir plassert over en by. Ingen fra utsiden kan komme inn og ingen fra innsiden kan komme ut.

Dette hadde hvert en forferdelig nok opplevelse for de som var sperret inne og de som ble fraseparert familien sin, men for å gjøre ting verre blir byen styrt av en psykopatisk mann som har blitt rik på å bruke byens penger på å lage narkotika. Han ser på hendelsen som et tegn fra gud på at hans tid som diktator endelig er inne og er ikke redd for å bryte regler, drepe eller manipulere for å få ønsket sitt oppfylt. Sønnen hans som folk tror lider av migrene har egentlig svulst på hjernen, og når boka starter, tar han livet av to jenter, herfra blir han bare verre og verre.

Mannen som prøvde å flykte fra byen viser seg å ha hvert i militæret og ting blir bare verre mellom han og psykopat familien når presidenten prøver å gjøre han ansvarlig i byen. Men selv om vi som lesere får med oss mye av dramaet om makten, er folk flest i byen mest bekymret for oksygenet som forsvinner, varmen som oppstår og det faktum at planter begynner å råtne. Hvordan kan de leve i et miljø hvor planter og dyr ikke overlever.

 

En bok som tar for seg komplikasjoner som oppstår når et lite samfunn blir isolert fra omverden, miljøkonsekvensene av å leve i en boble og hvordan en person sin ondskap kan spre seg. Den handler ikke om å skaffe seg mat, det har de nok av.

#underthedome #StephenKing

Leave a Reply