bok: A beautiful friendship: David Weber

A Beautiful Friendship cover.jpg

Stephanie Harrington er en misfornøyd jente på 11 år. Familien hennes flyttet fra planeten hun hadde vokst opp på til Sphinx, en planet som enda ikke var helt kolonisert. Hennes største ønske på Meyherdhal (hjemme planeten) var å starte på de unge sitt skogvokter program, her på sphinx får hun ikke lov til å gå vekk fra tomta alene, hun er kjempe skuffet.

Sphinx er en planet med lange og harde årstider, en sesong varer ca 15 t måneder (15 måneder på jorda) og da familien hennes ankom planeten hadde vinteren akkurat startet. Nå var det vår, men gleden er ikke så veldig stor når man har så begrenset frihet.

Stephanie forstår hvorfor foreldrene er så strenge, det hadde ikke hvert morsomt å møte på en 5 m lang hexapuma eller en av de ukjente rovdyrene på planeten.

For at ikke Stephanie skal kjede seg slikt på tomta deres setter moren hennes henne i gang med ett mysterium på planeten. Faren hennes tar med henne inn til byen og lærer henne og andre å fly med hengglidere.

Stephanie er en del smartere enn de andre på hennes alder og foreldrene hennes er ikke akkurat overasket over at hun får en ide som kan løse mysteriet om hvem som stjeler selleri ut av drivhusene til folk. Ikke vet de at hun har tenkt å gå ut og se dyret med egne øyne.

Climbs quickly er en speider for folket, han har i oppgave å holde øye med disse toleggede som har kommet til planeten deres for ca 100 år siden. Det var egentlig en tilfeldighet som gjorde at de først hadde gjemt seg for de ny besøkende, men etter som det kom flere og flere av dem valgte de å gjemme seg.

Disse med to ben virket som hjernedøde dyr, i hvert fall pratet de ikke slik som folket gjorde, med hjernene sine. Men de viste tegn på intelligens på andre måter, hvordan de dyrket frem mat og beveget seg fort igjennom lufta. Men mest spennende var den ene planten de hadde. Den gjorde at signalene til folket ble mye sterkere og var rett og slett herlig.

Selv om folket i klanen hans var litt skeptisk til hans interesse ovenfor de på to ben, fikk han fortsette på jobben, om å spionere på dem.  En kveld da en storm er på vei bestemmer han seg for å snike seg inn i drivhuset og smake på denne utrolige planten han hadde hørt så mye om. Han hadde også tenkt å ta med litt tilbake til klanen sin, men blir overasket av Stephanie på vei ut.

Hun sto å tok bilder av han og han følte et sterkt bånd til denne ungen, han kunne nå også føle hjernen til jenta og følelsene hennes, men hun var stum og døv. Siden jentungen ikke gjorde noen tegn til å true han løper han hjem til klanen.

Men noe merkelig har skjedd, samme hvor han er, vet han også nøyaktig hvor jentungen er. Og han oppdager med skrekk at hun vet hvor han er også når hun kaster seg ut på en farlig flytur over skogen for å finne han igjen. Han drar for å møte henne, for å beskytte klanen. Men jentungen kolliderer i et tre og tar stor skade, og hun har falt ned like ved en hexapuma sitt rede. Han ser ingen annen løsning enn å kalle på klanen for at de skal hjelpe henne.

Slik starter vennskapet i mellom to raser som er like usikre på hverandre og ikke har noen form for kommunikasjon. Nå er det opp til Stephanie og familien til å beskytte denne nye rasen. Stephanie kaller dem skogkatter. Store kattelignende dyr med seks ben og fingre. 
nå er ikke livet så kjedelig lengre

Leave a Reply