film: Les miserables

En musikal på kino

Bare spør alle de som filmatiserer triologier eller lengre serier for tiden, å dytte tre store bøker inn i en film, gjør at du bare rører ved overflaten.

Det er ingen hemmelighet at denne filmen handler om de som har det elendig, da den heter de elendige på norsk (direkte oversatt). Igjennom sanger som både er triste og glade følger vi den tidligere straffangen og rømlingen Jean Valjean fra han slippes ut på prøve til han dør.

Han ble fengslet for å ha stjålet et brød til sin nevø som sultet og har hvert 20 år i tvangsarbeid. Når han slipper ut får han ett pass som han må vise i alle byene han kommer som sier at han er farlig og tidligere dømt, ingen vil høre på at han faktisk bare tok et brød.

Etter som han møter flere og flere stengte dører fylles han opp med hat, men en biskop som tar han inn viser han at det fortsatt finnes godhet og forandrer han.

8 år senere møter vi igjen Jean Valjean, han har brutt reglene for prøveløslatelsen sin. Han kastet papirene sine og tok seg nytt navn og startet et nytt liv. Nå er han borgemester i en by hvor ting går veldig bra. Han prøver å se og hjelpe alle, men det er selvfølgelig mer enn hva en mann kan klare.

Da en ung kvinne blir kastet ut av fabrikken hans og han senere står ansikt mot ansikt med denne kvinnen som nå er prostituert og syk, får han høre at det er han som snudde henne ryggen og grunnet dette vil datteren hennes dø. Han lover å finne og ta vare på datteren hennes.

Samtidig holder en annen mann på å bli dømt for å være han og ha stukket av fra prøvetiden sin, han velger å stå frem som den han er så mannen slipper fri før han reiser for å finne lille collete. Livet deres blir et liv på flukt, men ting blir bedre når de finner tilflukt i et kloster.

Når collette blir eldre forelsker hun seg i en mann som er med på å fronte en revolusjon mot Frankrike. Vi får med dette også et innblikk i livet til studentene som ofret alt for rettferdighet.

På en eller annen måte klarer de å få en slags lykkelig slutt på alt sammen, men jeg vet ikke om dette er i tråd med boka, jeg har ikke lest den.

Men jeg likte mange av sangene og koste meg under filmen (om man kan si slikt om en film om elendighet) det var noen småting jeg reagerte på og jeg la merke til alle nærbildene av ansikter, men alt i alt en god film opplevelse. Kunne også ha sett den en gang til.

 

 

Leave a Reply