bok: dødslekene (hunger games) – Suzanne Collins

denne anmeldelsen handler om første bok, ikke hele serien!!!
USA eksisterer ikke lengre, og i nærheten av rockymountan har det dukket opp ett land. dette landet kalles Panem og består av en hovedstad og 12 distrikter. menneskene i hovedstaden er de som bestemmer, distriktene er underlagt dem og lever i fattigdom og med hardt arbeid. distriktene sin eneste oppgave er å levere mat og råstoffer til hovedstaden.
for ca. 80 år siden hadde det hvert ett opprør fra distriktene, og da hovedstaden vant ødela de og drepte distrikt 13 og innførte the hunger games. the hunger games er et realety program hvor hvert distrikt må sende en gutt og en jente, disse blir plukket ut igjennom en loddtrekning, og meningen med programmet er at barna skal drepe hverandre slik at bare en står igjen.
Katniss er 16 år og lever i distrikt 12 , dette distriktet sin oppgave er å skaffe kull fra gruvene. Hun kommer fra den fattigste delen av distriktet, her lever hun med sin lillesøster primrose og mor. faren døde 4 år tidligere i en gruveulykke og det har hvert katniss sin oppgave å ta vare på familien siden. hun skaffer familien mat ved å snike seg under det “elektriske” gjerdet som er skapt for å holde villdyrene ute ( og menneskene inne) hun vet straffen for jakten er døden, men ingen av de som bor i distriktet bryr seg, fordi alle setter stor pris på den matten som kommer. Katniss har også en jakt venn som hun har jaktet med i flere år, han heter gale og er 18 år.
vi møter katniss og gale for første gang den dagen deltagerne til the hunger games blir trukket ut. vi får vite litt om forskjellen mellom de rike og de fattige og hvor mye større sjanse det var at de fattige barna ble trukket i motsetning til de rike. de har begge mange muligheter til å bli trukket og de ser ikke frem til trekningen. primrose, katniss sin lillesøster er 12 år og skal være med på uttrekningen for første gang, det er en stor overraskelse når hennes navn blir trukket ut og en generell sorg i hele distriktet, de hater når 12 åringer blir trukket.
grunnet sin kjærlighet til lillesøsteren sin melder katniss seg som frivillig til å ta hennes plass og resten av boka følger vi henne og gutten som ble plukket ut igjennom møtet med hovedstaden, forberedelsene og selvfølgelig igjennom de dødelige lekene.
***************************************************************************************************************************
etter å ha lest boka sitter jeg igjen med følelsen av en blanding av battleroyal og en klassiker vi ikke nevner navnet på , bare lite versjonen. det er helt klart at battle royale er mer i fokus på selve dødsfallene, mens her er det mer fokus på følelser og dødsfallene blir på en måte dempet ned av dette. selv om historien klarer å holde seg i boka faller den en del ned ved å være så forutsigbar. det dukker ikke opp noen uventede plott eller noe plutselig spenning. en jevn strøm av ord som skaper en historie.
jeg skal ikke gå inn i alle tankene jeg har om enkelte deler av boka, med redsel for å avsløre for mye. men jeg sitter ikke igjen med en god følelse når den er ferdig, føler jeg har lest en kopi av andre bøker. derimot er jeg villig til å gi bok to en sjanse også, men mest for å se hvordan hun planlegger å bygge historien videre. det er de neste to bøkene som avgjør hvor mye kopi man føler det er.
( hun har ikke brukt battle royale som inspirasjon til bøkene, og jeg innser at det er vanskelig å skrive en slik bok uten å bli koblet opp mot de,. men slik er det ofte når et tema har hvert oppe før)

Leave a Reply